zaterdag 12 april 2014

''Hortus Botanicus''

Het begint al aardig vol te raken op het balkon. Mijn vriend noemt het nu al gekscherend mijn ''Hortus Botanicus'',(hij is duidelijk geen planten-man, maar ik vind het wel erg amusant).
Bijna alles is opgekomen en je ziet het bijna per week groeien, mede door het zachte warme weer van afgelopen maand. Volgens weer-online.nl hadden we nog nooit zoveel mooi weer dagen als nu, en daarbij was er nauwelijks neerslag. Echt een super maand dus.
De compacte aarde is echt een uitvinding. Als je kijkt naar de potten die ik in het begin nog gevuld heb met gewone potgrond en je vergelijkt ze met deze aarde dan zie je echt verschil. Daar waar de potgrond dichtslibt en hard wordt blijft de compacte aarde luchtig en los, ook heb ik het idee dat deze aarde het vocht iets langer vasthoudt, zonder dat het echt nat is.
Ondertussen zijn de eerste zaailingen al verspeend en staan lekker buiten op het balkon. Behalve de rode peper en de aubergine die blijven nog tot halverwege mei binnen staan. Ook heb ik de tomaten weer naar binnen gehaald omdat hun groei stagneerde, ze misten warmte, deze had ik in de eerste instantie buiten gezet wegens ruimtegebrek.
Een paar zgn. experimentjes in potten gezet, zoals de afgesneden kontjes van bosui, knolvenkel, bleekselderij en citroengras, ben benieuwd of daar iets van terecht komt.


Mijn ''Hortus Botanicus"
Ook heb ik mijn eerste erwtenkiemen gezaaid, geoogst en gegeten. Dit is erg makkelijk. Je neemt een handvol gedroogde erwten en laat deze een nacht weken in een bakje met water, vervolgens zaai je ze de volgende dag. Ze komen vrij snel op. Als ze een een centimeter of 20-25 zijn kun je ze afknippen, niet helemaal tot aan de grond, want laat je een bladpaar zitten dan groeien ze weer verder en kun je vervolgens nog een keer oogsten. Ik heb ze rauw op een boterham gebruikt met kaas, tomaat en vers gemalen zwarte peper, ook heb ik ze geroerbakt met een scheutje citroensap, maar er zijn nog talloze andere manieren om ze te gebruiken in de keuken. Ik vind ze zeer smaakvol en bovendien zitten ze vol vitaminen.

Ik heb deze gebruikt, maar je kunt natuurlijk ook een ander merk kiezen.

De erwtenkiemen.

Het is nog wel steeds een uitdaging en lastig ook, om te kiezen wat ik wil gaan verbouwen op ons balkon. Ik die gewend ben om alles maar te zaaien en te planten wat leuk en lekker is vanwege mijn grote tuin, nu beperkt wegens ruimtegebrek. Ach, het zal allemaal wel loslopen denk ik, het is tenslotte mijn eerste balkon-jaar. Volgend jaar weet ik of ik de goede keuzes gemaakt heb, heb ik weer wat geleerd en weet ik wat (on-)praktisch is.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen