vrijdag 1 augustus 2014

Schoffelen is zo moeilijk niet...

Vandaag weer lekker aan het wroeten geweest in de volkstuin. De eerste bietjes, raapjes, courgettes en radijzen waren klaar om geoogst te worden. De rest van de groenteplanten zijn ook al goed gegroeid, trouwens het onkruid doet het ook fantastisch.....

Roodlof.

Boontjes, met prachtige rode bloemen.

Andijvie.

Mooie gele courgettes.
Gelukkig heb ik het schoffelen weer herontdekt de laatste tijd nu ik op zandgrond zit i.p.v. de Groningse vette klei. En ik moet zeggen dat ik er steeds handiger in word. Waar ik de eerste paar keer in mijn enthousiasme (oftewel onhandigheid) nog wel eens een paar van mijn planten heb omgeschoffeld, ga ik er nu met steeds meer gemak omheen. Ook maak ik er geen sport meer van om zo dicht mogelijk langs mijn plantjes te gaan maar trek de onkruidjes die te dicht op mijn planten staan er met de hand uit. Dat scheelt een hoop "O nee, niet weer'', sorry zeggen (tja....), kijken wat de schade is, het terug planten, water geven en hopen op een goede afloop, kortom zo gaat het veel sneller.
Dus zoals al gezegd zwiep ik tegenwoordig met het grootste gemak de schoffel door de aarde en maak korte metten met alles wat er niet thuishoort, nou ja, wat ik er niet hebben wil is misschien beter gezegd.
Niet alles word echter omgeschoffeld, soms zie ik iets wat ik niet direct thuis kan brengen, dat mag dus nog even blijven staan en verder groeien totdat duidelijk is geworden wat het is. Meestal is het inderdaad onkruid, maar soms staat er toch wel iets moois. Zo heb ik op dit moment een prachtig  geel bloeiende Escholzia staan, een lupine zaailing, en klaprozen. Ook komen er overal kleinbloemige viooltjes op en heb ik ondertussen al her en der verspreid grote pollen staan. Een boterbloem mag ook nog even blijven. Hij wordt zo druk bezocht door verschillende insekten en aangezien ik niet heel veel bloeiende planten heb staan op dit moment, compenseer ik het maar op deze manier.


Bij thuiskomst heb ik direct de groente verwerkt. De bietjes zijn ingelegd in kruidenazijn, de courgettes staan in het zoetzuur. Ziet er gezellig uit al die potjes met ingemaakte groenten, laten er nog maar veel meer volgen. De raapjes worden tussendoor opgegeten en de radijsjes gaan morgen in de salade, ik heb er nu al zin in.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten